Recept: Zapeceni Karfiol by Mira Vujic
Za ovo lepo i ukusno jelo potrebna vam je:
jedna glavica karfiola od 1-1,5 kgr,
250gr kisele pavlake,
jedno jaje,
malo vegete,
mast ili margarin za podmazivanje serpe i
prezle za posipanje.
PRIPREMA:
Karfiol ocistiti od lisca, oprati u hladnoj vodi, iskidati na cvetice pa spustiti u vodu koja je malo posoljena i vec vri.
Karfiol bariti 15 min. [Slika 1.]
Slika 1. Zapeceni Karfiol by Mira Vujic |
DIY: How to Paint Wine Glasses [tutorials & ideas]
I found great tutorial and I want to save on my blog.
Very good lesson, interesting and creative activity - Paint Glasses.
Recept: Boranija čorba sa mesom
Recept: Čorbasta Boranija mežu faza pre sipanja 1l vode |
1.
Boranija 500 gr
2.
Juneće ili telecće meso [but, biftek]
3.
Crni luk [1 ili 2 glavice]
4.
Beli liuk [ 2 ili 3 cena]
5.
Paradajz [2 sveza ili sok od paradajza 150/200
ml]
6.
Začini: vegeta, so, aleva paprika [po zelji]
7.
Brašno
8.
Malo ulja
9. Mirođija
9. Mirođija
Meso iseckati na kockice veličine zalogaja i dodati u šerpu sa lukom. |
Sipati u šerpu ulja, toliko da prekrije dno.
Iseckati sitni crni luk i propržiti na ulju dok ne postane
proziran. [ Ja poklopim šerpu da sokovi luka ne ispare, ako ima malo ulja dodam
malo ulja ili vrlo malo vode]
Pred kraj mu dodati sitno iseckani [izrendani] beli luk.
Začiniti sa kašikicom soli ili vegete i ostaviti da se jos
koji minut prži.
Meso iseckati na kockice veličine zalogaja i dodati u šerpu
sa lukom.
Dobro promešati da meso upije sokove luka.
Meso i luk pržiti [5-10 minuta] mesati povremeno.
[Dobro je dodavati
obakojedan po jedan sastojak kako bi svaki pustio svoje sokove i dao svoj ukus
jelu i uvek je šerpa polu ”na varljaču” ili potpuno poklopljena].
Dodati malo vode kako bi se meso dinstalo jedno 20-ak minuta.
Boraniju ako je sveža treba ocistiti od peteljki i možete je iseckati sitnije.
Dodati buraniju i pustiti da se malo krcčka i pusti svoje sokove. [10-ak minuta uz povremeno mešanje]
Dodati malo vode kako bi se meso dinstalo 20-ak minuta. |
Pošto se boranija malo prokrčka. Skloniti sa vatre, dodati kasicicu [ ili 2 ] aleve paprike [ ja dodam i kasiku brasna].
Promešati.
Dodati paradajiz ili sok od paradajiza. Promešati i pustiti
5 minuta da se krčka uz mesanje.
Vratiti na ringlui doliti vode toliko da boranija "pliva" u
njoj.
Smanjiti temperature kuvanja i ostaviti da se krčka dok meso
ne omekša. [ probajte s vremena na vreme]
Pred kraj dodati mirođiju i ostaviti os 5 -10 minuta .
Pri posluživanju mozete dodati i kiselo mleko.
Prijatno !Recept: Pekmez od sljiva [ pecenih]
Pekmez od sljiva phpto by kuvajsam.com |
PEKMEZ OD SLJIVA
(pecene sljive)
Ovaj stari recept sam nasla medju mojim receptima koji sam pravila pre 30 godina. Dobila sam ga od tetke sa sela zajedno sa sljivama (ne znam im ime zato sam pronasla njihovu fotografiju). Pekmez je odlican, brzo se sprema, bez konzervansa je i moze da stoji i dve godine!
Potrebno je: 2 kgr sljiva
500 grama secera
250 grama oraha
malo ruma [ ako volite aromu koju da je rum]
Sljive oprati, izvaditi kostice, staviti u serpu od 5 litara, prekriti secerom i peci u rerni oko sat i po na tihoj vatri (gotove su kada popucaju i puste sok). Kada su sljive gotove dodati cetvrtine oraha i ruma. Sipati u ciste tegle i staviti u rerni blago zagrejanoj da se uhvati korica. Tegle povezati hladne.
Tiha vatra je u elektricnom sporetu 150-200 stepeni.
Blago zagrejana rerna je 50 stepeni u elektricnom sporetu.
Tegle se mogu zatvoriti odgovarajucim zatvaracem.
PRIJATNO!!!
Recept: Sirup od voca
Photo by Mira Vujic, Pancevo |
SIRUP OD VOCA
by Mira Vijuc
Ovaj recept sam dobila od rodjake kada su mi deca bila mala. Pravila sam ga veoma dugo jer smo imali svoje voce. Svi smo ga pili razblazen uglavnom vodom, a moze i kiselom ili mineralnom vodom.
Za ovaj sirup upotrebljavajste socnije i mekse voce (visnje, maline, kupine, jagode, kajsije, breskve, socne kruske...). Od tvrdjeg i cvrsceg (jabuke, tvrde kruske...) je teze izdvojiti mesnati deo.
Za pravljenje sirupa potrebno je:
3 kilograma voca
1 litar vode
7 manjih kesica limuntusa
secera i konzervansa (kasnije ce te videti koliko)
Voce oprati, ocistiti pa prema vrsti isitniti, iseckati ili izgnjeciti. Sipati u veci sud, preliti vodom i poprskati limuntusom. Tako ostavete da odstoji 24 casa. Posle tog vremena propasirajte (nekada se koristila pasirka za paradajz, a sada moze masina za paradajz i ostale sokove). Zatim dodajte na svaki litar soka 1 kilogram secera, konzervans prema uputstvu na kesici, i sve mesajte dok se secer ne istopi. Sipajte gotov sirup u flase (uvek je bolje u tamne), zatvorite i ostavite u ostavu. PRIJATNO
Recept: Liker od dunja
Photo by Mira Vujic, Pancevo |
LIKER OD DUNJA
4 kom lepe krupnije zute dunje
1 litar konjaka
300 grama secera u prahu
1 kesicu vanili secera
Dunje dobro obrisati, narendati, stavite u teglu i prelijte konjakom. Dobro zatvorite da nevetri alkohol i ostavite da stoji u ostavi sest nedelja. Kada vreme dodje skuvajte sirup od secera, vanili secera i 1/5 litre vode. Sirup ohladite a dunje procedite na cediljku pa sjedinite. Liker sipajte u flase i dobro zatvorite. Moze se posluziti kroz dve nedelje.
Moj omiljeni liker!!!
Pretplati se na:
Postovi (Atom)