Ovo su Karbonare kakve mi volimo da jedemo. Možda će još neko poželeti iste.
Špagete Karbonara |
POTREBNO:
1 pakovanje Taljatela / pljosnate špagete/ ili običnih špageta
2 kašike maslinovog ulja
dve kockice maslaca
200 gr pančete / ili druge mesnate slanine/
100 gr pršute / ili suvog vrata/
2 čena baleog luka / sitno seckanog, ili izgnječenog/
100 ml belog vina
2 kašike origana / ili koliko volite/
1 čaša slatke pavlake / ne mora/
2 sos za karbonare / ja koristi samo NOY NOY /
200 gr parmezana / ili kačkavalja/
PRIPREMA:
1. U tiganju propržite na ulju, slaninu i pršutu / iseckano na kockice/ i kada porumeni, dodajte, belog luka i još oko minut pržite.
2. Nakon kraćeg prženja, dodajte vina tako da prekrije dno i propržite nekoliko minuta. I ostavite da se ohladi.
3. U dubljoj posudi sjedinite pavlaku, sos za karbonare, origano, i rendanog parmezana.
4. Dodajte u preliv ohlađenu slalninu i pršut.
6. Stavite Taljatele / špagete/ da se obare u posoljenoj vodi. Kada su gotove, procedite ih. Vratite u lonac i dodajte maslaca, i kratko ih propržite na maslacu. / to je tajna koju mi je otkrila jedna Grčka bakica/
Pri posluženju, volim da u tanjiru, preko svega ovoga, izrendam kačkavalja i dodam još malo origana.
Prijatno i uživajte u svakom zalogaju.
II NAČIN sa jajima koji sam pravila i ne dopada mi se ukus, ali moža se nekom dopadne...
p.s. Dodaću ovde recept sa jajima
2 žumanca + 2 dl vode od kuvanja karbonara
1 pakovanje Taljatela / pljosnate špagete/ ili običnih špageta
2 kašike maslinovog ulja
200 gr pančete / ili druge mesnate slanine/
2 čena baleog luka / sitno seckanog, ili izgnječenog/
100 ml belog vina
2 kašike origana / ili koliko volite/
200 gr parmezana / ili kačkavalja/
biber po ukusu
Peršunovo lišće sveže, sitno seckano.
Šoljica sitno seckanog svežeg preščunovog lišća / ne mora /
PRIPREMA:
1. Stavite Taljatele / špagete/ da se obare u posoljenoj vodi. Kada su gotove, procedite ih. Ali lonac će vam trebati za kasnije. * Izdvojte jednu šolju 2 dl vode, od vode u kojoj su se špagete kuvale.
2. U tiganju propržite na ulju, slaninu i pršutu / iseckano na kockice/ i kada porumeni, dodajte, belog luka i još oko minut pržite.
3. Nakon kraćeg prženja, dodajte vina tako da prekrije dno i propržite nekoliko minuta. I ostavite da se ohladi.
4. Dodajte proceđene špagete, u tiganj. Malo promešajte
5. Umutite žumanca mikserom ili ručno mutilicom i dodajte u šolju sa vrućom vodom / od špageta/ i uspite u tiganj, uz stalno mešanje
6. Dodajte u tiganj bibera i pramezana i sklonite sa vatre.
7. Dodajte seckanog svežeg peršuna.
I Karbonare su spremne ! Prijatno !
Evo još jednog recepta za Karbonare ovde.
Nema komentara:
Objavi komentar
Thanks for comment...
Enjoy Life!