Recept: Pita sa višnjama
PITA SA VISNJAMA by Mira Vujic
Za ovaj kolac ne znam tacne mere
pripremite:
teglu od 2l ociscenih (iscepanih) visanja pripremljenih za zimu,
ulje za mazanje pleha i posipanje kora (oko 1,5 dcl),
oko 200 grama Kristal secera,
oko 200 grama griza,
500 grama tankih kora i
sitan secer (prah) za posipanje gotovih kolaca.
Recept: Višnje u tegli, za zimu [zimnica]
by Mira Vujic
Potrebno:
5 kgr visanja ociscenih
1 kesica konzervansa (5 grama)
1 kgr secera
3 kasike sirceta
1 kasika vode
Potrebno:
5 kgr visanja ociscenih
1 kesica konzervansa (5 grama)
1 kgr secera
3 kasike sirceta
1 kasika vode
Međunarodna nedelja knjige 2013 i uspomena na nas
Međunarodna nedelja knjige - treće nedelje u septembru.
Nisam uspela da pronađem informacije o ovom događaji na nekom od zvaničnih sajtova, ali sam pronasla podatke na društvenim mrežama od prošle godine (ista rečenica koja poziva na akciju).
Međutim lavina rečenica, koju je neko pokrenuo, me je dirnula i izgledala mi je kao sjajan način da se proslave reči.
Ne znam zašto baš 52, strana i 5 red, ali prihvatili smo to kao pravilo.
Drugarica iz osnovne škole, Svetlana Dimovski, (neću vam reći koliko decenija smo drugarice) je postavila poruku na moj Facebook profil, i sinula mi je ideja da sakupim rečenice i da zajedno napravimo priču, drugarica iz gimanzije i iz Ateljea mladih, Danica Vilicevic,(neću vam reći koliko decenija smo drugarice) je prihvatila. Mira Vujić je postavila na stranicu Pančevci na FB i moji FB prijatljei su se priključili... Napisali smo priču.
Ovako je glasio poziv:
Ruski jezik: Kako čitati i slušati - 10 odličnih sajtova [3]
Nakon pređenog gradiva i konstantnog vraćanja na isti, krenuh dalje sa učenjem.
Čitanje 1
Čitanje 2 i
Intonacija (od 16. do 24. lekcije)
Pronašla sam nekoliko sajtova sa tekstovima koje prate audio zapisi i vežbala čitanje, slušanje i prevod.
Čitanje 1
Čitanje 2 i
Intonacija (od 16. do 24. lekcije)
Pošto sam shvatila u uglavnom zapamtila navedena pravila čitanja, želim da pređem na slušanje teksta, a zatim čitanje istog. Osim toga zatvorim oči i slušam tekst, da vidim mogu li da ga razumem, jer kao što sam rekla ranije, imam problem kada slušam Ruse dok mi nešto pričaju, jer ih gotovo ništa ne razumem, pričaju brzo i kako ja samostalno učim, uho mi se još uvek nije naviklo da prepozna reči.
Kod čitanja je drugačije - pošto su reči pisane veoma slično (za mene) lako mi je da čitam i da prevedem, ali kada treba da prevedem ono što čujem? E... treba da se vežba a a.
Pronašla sam nekoliko sajtova sa tekstovima koje prate audio zapisi i vežbala čitanje, slušanje i prevod.
Recept: Domaća supa (kokošja, juneća), knedle od griza, rezanci za supu i tarana
S U P A moze biti od junećeg, kokošijeg, ili mešanog mesa. Supa se mora kuvati na umerenoj vatri sve dok meso ne bude mekano kao zelen i krompir.
Recept: Bečka - pohovana šnicla
by Mira Vujić
Ovaj recept budi sećanja na porodične nedeljne ručkove, bučne i razdragane.. nekada davno , uz domacu pileću supicu, kormpir pire i crveni sos i obavezan Politikin zabavnik na stolu naslonjen na hleb ... kod Baba Stanimirke.. eh ..
Ovaj recept budi sećanja na porodične nedeljne ručkove, bučne i razdragane.. nekada davno , uz domacu pileću supicu, kormpir pire i crveni sos i obavezan Politikin zabavnik na stolu naslonjen na hleb ... kod Baba Stanimirke.. eh ..
Recept: Posni kolač - Zebra
by Mira Vujić
Šoljica na fotografiji je mera za potrebne sastojke za ovaj kolac koji se pravi danas, a obavezno jede sutradan!!!
Recept: Čorbast pasulj (2)
ČORBAST PASULJ (zuti i beli) by Mira Vujić
Posto se beli i žuti čorbast pasulj veoma slično kuvaju dacu recept za oba sa malim razlikama u napomeni!
Recept: Kupus sa flekicama (testom)
"FLEKICE SA KUPUSOM" ovo je originalni naziv jela koji se najlepse priprema u selu Sakule.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)