Pletenje: Besplatne mustre [sheme] za pončo i kape. Gratis - recept, za šumadijski čaj

Sumadijski caj se, inace, kuva od razblazene prepecenice ili
meke sljivovice, kojoj kao se kao zacin dodaju karanfilici uz
malo secera. U stara vremena, dok smo se grejali drvima, kocke
secera za sumadijski caj hvatale su se uzarenim masicama i
cvrceci topile u kuvanu rakiju.
   ...
   Jos nisam video da je nekoga ko pije sumadijski caj i jede
beli luk uhvatio grip. Bacili naprosto crkavaju vec na ulazu u
kafanu!
   Uzgred, nikada mi nije jasno zbog cega se smatra da beli
luk smrdi i da je covek iz cijih se usta oseca njegov zadah,
nepristojan? Mislim da je to samo stvar dogovora. Zbog cega bi,
na primer, mentol mirisao, a cesnjak, koji nam raste tu odmah
pokraj nas, smrdeo? Ako se dogovorimo da to bude prijatan i
otmen miris (mozda, putem opsteg referenduma), pravicemo od
belog luka i parfeme, koji ce istovremeno razgoniti i razno-
razne bolestine, da ne spominjemo uroke, sto danasnji, inace
preskupi, mirisi ni izdaleka nisu u stanju. Jer, ako se
ljubavnici dogovore da uvece jedu beli luk, oni jedno  drugome
ne smrde, posto se mirisu-potiru! Sto ga ostali nisu jeli -
ko im je kriv?
Momo Kapor
A uz šumadisjki čaj nekako se slaže prelo, a na prelu se plete ... možda baš pončo.

Pončo je za mene nezaobilazni komad odeće u svako godišnje doba.
Ovde je nekoliko linkova sa kojih možete skinuti [nekad u .PDF, nekad kopirajte u Word dokument] uputstvo za štrikanje/pletenje Ponča.

Recept: Salata od slatkog kupusa


Uzmita lepu cvrstu glavicu svezeg kupusa. 
Ostrim nozem je prepolovite, a moze i na cetvrtinu!
 Kupus izrendajte na rendu (strana za jabuke - krupnije), posolite, zakiselite, a ko voli moze sasvim malo da doda secera
Servirajte uz peceno ili pohovano meso.

Recept: Govedina na francuski nacin


Ja sam ovaj recept malo izmenila i prilagodila svom ukusu i nacinu kuvanja!

Recept: Pita sa višnjama


PITA SA VISNJAMA by Mira Vujic

Za ovaj kolac ne znam tacne mere
pripremite: 
teglu od 2l ociscenih (iscepanih) visanja pripremljenih za zimu,
ulje za mazanje pleha i posipanje kora (oko 1,5 dcl),
oko 200 grama Kristal secera,
oko 200 grama griza,
500 grama tankih kora i
sitan secer (prah) za posipanje gotovih kolaca.