by Mira Vujic
Recept: Paradajz čorba
Mira Vujic Nekada je moja mama umesto rezanaca posirala jaja u corbi (razbije jaje i odmah ga spusti da se tako skuva u corbi). Probajte i ovako je corba odlicna
Pletenje: Besplatne mustre [sheme] za pončo i kape. Gratis - recept, za šumadijski čaj
Sumadijski caj se, inace, kuva od razblazene prepecenice ili meke sljivovice, kojoj kao se kao zacin dodaju karanfilici uz malo secera. U stara vremena, dok smo se grejali drvima, kocke secera za sumadijski caj hvatale su se uzarenim masicama i cvrceci topile u kuvanu rakiju. ... Jos nisam video da je nekoga ko pije sumadijski caj i jede beli luk uhvatio grip. Bacili naprosto crkavaju vec na ulazu u kafanu! Uzgred, nikada mi nije jasno zbog cega se smatra da beli luk smrdi i da je covek iz cijih se usta oseca njegov zadah, nepristojan? Mislim da je to samo stvar dogovora. Zbog cega bi, na primer, mentol mirisao, a cesnjak, koji nam raste tu odmah pokraj nas, smrdeo? Ako se dogovorimo da to bude prijatan i otmen miris (mozda, putem opsteg referenduma), pravicemo od belog luka i parfeme, koji ce istovremeno razgoniti i razno- razne bolestine, da ne spominjemo uroke, sto danasnji, inace preskupi, mirisi ni izdaleka nisu u stanju. Jer, ako se ljubavnici dogovore da uvece jedu beli luk, oni jedno drugome ne smrde, posto se mirisu-potiru! Sto ga ostali nisu jeli - ko im je kriv?
Momo Kapor
A uz šumadisjki čaj nekako se slaže prelo, a na prelu se plete ... možda baš pončo.
Ovde je nekoliko linkova sa kojih možete skinuti [nekad u .PDF, nekad kopirajte u Word dokument] uputstvo za štrikanje/pletenje Ponča.
Recept: Salata od slatkog kupusa
Uzmita lepu cvrstu glavicu svezeg kupusa.
Ostrim nozem je prepolovite, a moze i na cetvrtinu!
Kupus izrendajte na rendu (strana za jabuke - krupnije), posolite, zakiselite, a ko voli moze sasvim malo da doda secera.
Servirajte uz peceno ili pohovano meso.
Recept: Pita sa višnjama
PITA SA VISNJAMA by Mira Vujic
Za ovaj kolac ne znam tacne mere
pripremite:
teglu od 2l ociscenih (iscepanih) visanja pripremljenih za zimu,
ulje za mazanje pleha i posipanje kora (oko 1,5 dcl),
oko 200 grama Kristal secera,
oko 200 grama griza,
500 grama tankih kora i
sitan secer (prah) za posipanje gotovih kolaca.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)