Ruski jezik: Gramatika sa vežbama (online knjiga)

Gramatika ruskog jezika sa praktičnim vežbama je knjiga na engleskom jeziku. Veoma dobra.
Anketa: Da li ste se ikada napili? Photo: Ruspeach Facebook stranica

Ruski jezik: Gramatika ruskog jezika (online knjiga)

Knjigu na engleskom jeziku možete sačuvati (download). 
Na kraju knjige se nalaze veoma korisne tablice gramatike.
Ovu knjigu sam čitala nakon dosta proučenog drugog materijala. 
Ako ste apsolutni početnik, bolje je da je sačuvate za kasnije, jer uz knjigu ide i audio materijal - koji ne možete pronaći na internetu.
*TIPS: Da bi mogli da skinete knjigu, otvorite nalog na Scribd-u i postavite neki dokument. Može i Word dokument sa nekim tekstom. Ja obično postavim neku pesmu - sam da bih mogla da skinem knjigu koja mi je potrebna.

Ruska porodica (familija)
Ruska familija (porodica). Photo: Learn Russian Now, Facebook stranica

Kacabać - selo mog detinjstva

Ovo je priča sa bloga Omiljeni citati. U jednoj od svezaka sa citatima sam je zapisala u jednom dahu. Želim da je sačuvam. Ostajem Vam dužna, za sada, za priču o selu i avanturama ....

Traditional costume South Serbia Leskovac Kacabac village
Baba Stana i ja u narodnoj nošnji, Kacabać 2007.

U ovom trenutku sam puna proleća i potoka koji žubore i šapću mi ime leta, a oko mene jesen slika akvarelom portret ljubavi. Pred njom stoji zima kao kakav strogi učitelj i belim uvojcima koketira iako i sama zna da će njeno vreme tek doći.

Porodice Dimitrijević i Ljubenović iz sela Kacabać oko 1938


Kacabać jednog leta (1993)

Recept: Pohovana Bukovača [Pleurotus ostreatus]

Gljiva Bukovača je ukusna i jestiva gljiva koja jača imunitet i odlično je pomoćno lekovito sredstvo. 
Bukovača Pleurotus ostreatus

Bukovača, jedna je od onih izuzetno ukusnih gljiva koje možemo naći samonikle u prirodi, ali ih možemo i vrlo uspešno uzgajati. U svetu je poznata pod imenom šumska ostriga. Tokom zime je ugrožen naš imuni sistem. Javljaju se anemije, povišen holesterol i trigliceridi, lumbago i ukočenost udova. Priroda nam baš u pravo vreme poklanja gljivu koja će nam kao dijetetski dodatak pomoći da ublažimo ili otklonimo ove tegobe. To je naravno, bukovača. [Izvor ]

Ostrvo Krit: Priča o tvrđavi u Retimnu

Jedna od priča o ostrvu na kome sam živela poslednje 3 godine, upijala i fotografisala lepotu oko sebe.
Više o Kritu, ostrvu bogatom istorijom, kulturom, tradicionalnom životu, kuhinji, zanimljivostima i još po nečemu kritskom  možete čitati na blogu Ostrvo Krit.

 Retimno: Tvrđava Fortezza

Mletačka trvđava Fortezza (italijani čitaju Forteca) u Retimnu, dominira gradom. Nalazi se na brdu Paleokastro (u prevodu Stari dvorac), a sa nje se pruža divan panoramski pogled na grad i okolinu. 

Pogled na Retimno i prilaz tvrđavi iz pravca grada i luke.

Slikanje na staklu: Proces oslikavanja korak po korak i besplatne skice

Slikanje na staklu: Proces oslikavanja korak po korak i besplatne skice
U ovom postu ću navesti potreban materijal za oslikavanje stakla, neophodne korake procesa i dati nekilko linkova ka stranicama na kojima početnici mogu naći skice po kojima će vežbati tehniku.

Može biti da me je Iskrica, svojim postom o kompleksnosti Dekupaž tehnike inspirisala da ovako brzopotezno opišem korake oslikavanja ...
Još jednom joj se zahvaljujem što me je nasmejala od srca i uveselila mi jutro.

WEB notes: Kako dodati novu stranicu na blog?

Kako dodati stranicu na blog u Bloggeru
 
   Kako sam vremenom radila na blogu i postavljala postove sa različitom tematikom poželela sa da ih izdvojim po grupama i permalinkove (permalink - veza/link ka pojedinačnom postu) ka istoj temi grupišem na jednoj stranici.

Takođe tekst o sebi, ili o načinu sponzorisanja ili o uslovima koršćenja i sl. je veoma zgodno postaviti vidljive čitaocima.

Recept: Paradajz čorba by Mira Vujić

 Paradajz čorba, recept


Moja mama je pravila ovako:

Na 2 kašike ulja  dodati
dva/tri čena sitno iseckanog belog luka. 
Pržiti veoma kratko i dodati zatim
1 kašiku brašna, dodati
1/2 litre kuvanog paradajza i
1 lutru vode pa prokuvati.
U to dodati malo soli, sasvim malo šecera i rezanaca / flekice za supu.
Posle desetak minuta kuvanja, čorba je gotova.

WEB notes: Kako prelomiti post?

Prelom posta je vidljiv na prvoj stranici i njime omogućavate čitaocima da ne skroluju stranicu do besvesti, već da  vide početak posta (deo čiju duđinu sami određujete) i eventualno sliku.
Time dobijate na prostoru, preglednosti  i omogućavate da više poslednjih postova, bude prikazano na glavnoj stranici.

WEB notes: Kako dodati sliku u post?

 Kako dodati sliku u post?

   U ovom postu ću opisati kako da dodate fotografiju (sliku) u vaš post.

Slika čini da vaš blog izgleda zanimljivo i atraktivno i doprinosi da zadržite čitaoce budnim. Slika govori umesto hiljadu reči, pojačava utisak koji će imati čitaoci.

Privlači pažnju. Olakašava deljenje na društvenim mrežama i pretragu u pretraživačima ...


Recept: Super jednostavan kolač by Mira Vujić

Recept: Super jednostavan kolač    
   Teta Miri Vujić želimo od sveg srca brz oporavak od operacije katarakte i čekamo da nastavi još veselija da se druži sa nama i da nam pomogne da sačuvamo "starinske", jednostavne i predivne recepte. 

Ovaj kolač je zahvalan jer je osnova jednostavna, a sa raznim dodavanjem raznih đakonija, dobijate raznovrsne kolače.