Recept: Pita sa jabukama

Pita sa jabukama
Pita sa jabukama , recept
Pita sa jabukama - jednostavno i brzo
POTREBNO:

250g kora za pitu
100g prezli (hlebnih mrvica)
100g kristal šećera
3/4 kafene kašike ekstrakta vanile
1/4 kafene kašike cimeta u prahu
50ml +10ml ulja
300g izrendanih jabuka [4-5 komada srednje velicine]
secer u prahu

PRIPREMA:
Dobro promešati prezle, šećer, ekstr. vanile i cimet.
U smesu usuti ulje (50 ml) i dobro izmešati da se dobije fina, rastresita, smesa.
Očistiti i izrednati jabuke. Oko 4 komada srednje veličine sasvim je dovoljno.
Sjediniti 10 ml ulja i 80 ml kisele vode, za premaz.


Kore slagati tako da šira strana bude donja ivica tj. do Vas.

Razdvojiti kore ukoliko su slepljene i krenuti sa pripremom na sledeći način:
Prvu koru potpuno premazati k. vodom i uljem, i na to naneti prezle (oko 3-4 supene kašike), takođe po čitavoj površini. 
Drugu koru potpuno premazati (kao i prvu), pa do polovine kore naneti prezle i ravnomerno posuti izrendane jabuke
Presaviti bočne ivice ka unutra (za 1 cm), premazati kiselom vodom, kako bi se što bolje uvila rolnica, i zarolati koru počevši od sebe. Kore rolati što uže, kako bi bile dobro popunjene filom i zadržale na volumenu.

Postupak ponavljati dok ima materijala. Od navedenih mera dobije se 3 rolne.

U podmazan pleh ređati rolne.
Ovako se pita vrlo lepo ispeče, a i praktično je iz razloga što se neće lomiti pri konačnom sečenju.
Rolne premazati sa kiselom vodom (20 ml) i peći u ugrejanoj rerni, na 180º C 15-25 minuta tj. dok ne porumeni.


Vrlo malo otvoriti vrata pećnice i ostaviti da se pita prohladi, 10-ak minuta.
Hladnu pitu seći i posuti prah secerom parcice.
Prijatno!

No comments:

Post a Comment

Thanks for comment...
Enjoy Life!

Post a Comment