Recept: Rafaelo oblande (oblatne)

Recept: Rafaelo oblande (oblatne)
by Mira Vujić

Recept: Kisela i bela čorba ( sa i bez piletine)


Ovo je bio recept po kome ja pripremam Belu, kiselu čorbu. 
A Mira Vujić  ima recept za Kiselu čorbu. Evo ga :

Ja kisellu čorbu pravim na jednostavniji način nego moja mama, majka, tetka...

Recept: Čorba od boranije ( i ćuspajz) bez mesa

Recept: Corba od boranije ( i cuspajz)

by Mira Vujić 
Očistite, operite  iseckajte 1/2 kilograma mlade boranije (ili kupite zamrznutu),
stavite u šerpu za kuvanje, iseckanu šargarepu i peršun ili
dodajte mlevenu zelen (po mom receptu za spravljanje mlevene zeleni za zimu ),
isecenu glacicu crnog luka,
jednu kašiku masti i vode da ogrezne.

Pletenje: Besplatne mustre [sheme] za pončo i kape. Gratis - recept, za šumadijski čaj

Sumadijski caj se, inace, kuva od razblazene prepecenice ili
meke sljivovice, kojoj kao se kao zacin dodaju karanfilici uz
malo secera. U stara vremena, dok smo se grejali drvima, kocke
secera za sumadijski caj hvatale su se uzarenim masicama i
cvrceci topile u kuvanu rakiju.
   ...
   Jos nisam video da je nekoga ko pije sumadijski caj i jede
beli luk uhvatio grip. Bacili naprosto crkavaju vec na ulazu u
kafanu!
   Uzgred, nikada mi nije jasno zbog cega se smatra da beli
luk smrdi i da je covek iz cijih se usta oseca njegov zadah,
nepristojan? Mislim da je to samo stvar dogovora. Zbog cega bi,
na primer, mentol mirisao, a cesnjak, koji nam raste tu odmah
pokraj nas, smrdeo? Ako se dogovorimo da to bude prijatan i
otmen miris (mozda, putem opsteg referenduma), pravicemo od
belog luka i parfeme, koji ce istovremeno razgoniti i razno-
razne bolestine, da ne spominjemo uroke, sto danasnji, inace
preskupi, mirisi ni izdaleka nisu u stanju. Jer, ako se
ljubavnici dogovore da uvece jedu beli luk, oni jedno  drugome
ne smrde, posto se mirisu-potiru! Sto ga ostali nisu jeli -
ko im je kriv?
Momo Kapor
A uz šumadisjki čaj nekako se slaže prelo, a na prelu se plete ... možda baš pončo.

Pončo je za mene nezaobilazni komad odeće u svako godišnje doba.
Ovde je nekoliko linkova sa kojih možete skinuti [nekad u .PDF, nekad kopirajte u Word dokument] uputstvo za štrikanje/pletenje Ponča.