Recept: Bolonjeze špageti i sos

recept bolonjeze
Bolonjeza idu savršeno sa LOLA crnim maslinama sa Krita



POTREBNO:
500 gr mlevenog mesa
2 veće glavice luka
Češanj dva belog luka
Biber 1/3 kašikice
Origano kašikica
Bosiljak kašikica
Ruzmarin (ako imate grancica) ili sušeni kašikica
Morska krupna so (po ukusu)
Vegeta (ja dodajem domaću) kašikica

Grčka jela: Salata sa lubenicom

Salata sa lubenicom je prijatno iznenađenje za goste i pravo okrepljenje u letnjim danima.
Probajte!
Satojke dodajte po  želji i ukusu.. Igrajte se ...

SASTOJCI:

Parčići ohlađene lubenice 
Feta sir (po želji)
Listovi svežeg bosiljka
Crveni luk iseckan na kolutove (manji)

3/4 kašičice bibera
Origano (svežeg ili sušenog)
Krupne soli soli po ukusu

Limun (iscedjeni sok)
Ekstra devičansko maslinovo ulje Lola

Salata sa lubenicom, Grcka kuhinja
Hvala Zorici Kurandić. Na receptu i prijateljstvu koje traje 30 punih godina. Neprocenjivo!


Grčka jela: Namaz od feta sira, bosiljka i maslinovog ulja

Sledi serija recepata iz Grkče kuhinje, sa Lola maslinovim uljem, hladno ceđenim.


Naime, rešila sam da ostvarim svoj četvorogodišnji san
i počnem sa distribucijom ekstra devičanskog maslinovog ulja koje dolazi iz naših maslinjaka na Kritu.
Manoli i ja lično nadgledamo ceđenje i točenje i odgovaramo za kvalitet, koji se proverava u laboratoriji.
U polu mraku domaće ponude, želim da na trpezu domaćina Srbije, donesem domaćinski proizvod Krićana.... jer vreme je da počnemo da cenimo sebe i svoje zdravlje kao i hranu koji jedemo. 


Proveli smo divno veče u druženju i spravljanju ovog namaza. Hvala Jeleni i Saletu.


Recept sa maslinovim uljem: Namaz od feta sira i bosiljka

Kako se pravi hlano ceđeno maslinovo ulje

Priča o tome kako i gde mi cedimo "nektar bogova" - Extra Devičansko, hladno ceđeno, maslinovo ulje.
Zato je tako sveže, zdravo, gusto i  mirisno.
  
Kkao se dobija ekstra devicansko maslinovo ulje

Recept: slani štapici



Slani štapići sa sirom.

Recept: domaći hleb


Domaći hleb koji pripremam tri puta nedeljno.
Od prvog puta kada sam ga pravila, više nisam ni pomišljala da kupujem hleb.
Mesim ga u jufkicama, jer je nama tako lakše. Obično jednu jufku pojedemo za jedan obrok.
Vreme za pripremu i pečenje je zasta minimalno i jedino što  je potrebno je da se sačeka da se testo digne.
Ostaje svež i nakon 5 dana.

Recept: slane perece

Slane perece
Potrebno

Za testo:
800 gr. brasna
25g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
2 dl mlakog mleka
3 dl tople vode
1 dl ulja

1 jaje za premaz

Za preliv:
50 gr brašna
20 gr soli
60 ml vode



Ručni rad: Vez - prvi radovi

Vez, kao i svaki ručni rad, oplemenjuje i dušu i dom.
Želim da vam pokažem moje prve radove, ručno vezene, ovog proleća.
U belom vezenom mantilu pozdravljam ceo svet iz čarobne Grčke

Putovanja: Marići iz Bečeja


Već odavno spremam svog Mrkova za Marićima želja da me mine.
Mrkov je u međuvremenu ostao bez akumulatora, i kocka je pala na Taličnog Tomu sa besnim  u pikapom. 
U nedelju krenusmo kasom od miline. 


Putovanja: U svetu postoji jedno carstvo...

Srbija.
Dođoh ... videh ... zaplakah od sreće...

Volim da stižem u ranu zoru, kada se sve budi. Doba kada java smenjuje san i kada snovi postaju java.

Autobus iz Atine je nakon18 sati stigao nadomak Beograda. Volim da putujem autobusom ili vozom. Onda imam pregled koliko drugacijih pejzaža, koliko sličnih ljudi, koliko koraka sam otisla daleko. Kada putujem avionom, nemam utisak da sam otišla daleko, da sam prešla daleki put da bih stigla. 

Avion - to je kao da pijem instant kafu, a pozvala sam prijateljice na razgovor i ispovedanje ... Nekako ne ide to tako... Instant putovanje, instant razgovor, instant život...