Recept: Domaća supa (kokošja, juneća), knedle od griza, rezanci za supu i tarana


S U P A moze biti od junećeg, kokošijeg, ili mešanog mesa. Supa se mora kuvati na umerenoj vatri sve dok meso ne bude mekano kao zelen i krompir.

Pripremite očistite i operite jednu vezu zeleni (3 kom sargarepe, dva komada paskanata, jedan komad persuna i jedan manji celer) jednu glavicu crnog luka i 4-6 komada krompira (mera se moze menjati po zelji i ukusu)

Na 500 gr junetine treba sipati 2 l hladne vode jer ce izvesna količina vode ispariti. Kada voda i meso provre, poklopite lonac. Penu koja se bude pojavila na povrsini nemojte skidati jer je tu jačina supe, a pošto se kuva na tihoj vatri supa neće biti mutna. 

Kada meso bude napola kuvano dodajte zelen, crni luk, 6 zrna bibera, soli i krompir. - moja mama je krompir kuvala posebno da supa ne bi bila "kisela", međutim ja kuvam sve zajedno!

Kada je sve skuvano, izmaci lonac da se supa staloži, zatim je procedite. Stavite posudu na vatru da supa provri pa zakuvajte po želji knedle od griza, tanke rezance ili taranu (ja je obično kuvam u čorbi, a ne u supi).

STARINSKE KNEDLE OD GRIZA - mera za 1,5 l supe
1 jaje umutite, 
dodajte 1 kasiku masti (ulja)
6 kasika griza 
i malo soli pa dobro sjedinite. 

Kada supa provri u nju ugrejte kašičicu pa vadite male knedle i spustajte direktno u supu, tako da vam kasicica uvek bude vrela. 
Knedle kuvajte 10-15 minuta!!!

Ja nekoristim rezance iz kese, ali kupujem na pijaci od proverenog prodavca gotove DOMACE REZANCE.
Malo je teze objasniti kako se prave, mada znam

TARANA ZA SUPU
Potrebno je:
50 gr brasna
1 kom jaja
malo soli
 vrlo malo vode oko 3 kašike
Od brasna, jajeta I malo soli (po potrebi vrlo malo vode) zamesite tvrdo testo na dasci za mesenje (ili stolu). Dobro ga "izradite" da bude homogeno, sastruzite na rende na sitniju stranu i zakuvajte supu

REZANCI ZA SUPU 

Potrebno: 
1 kom jaje
100 g brašna, meko, tip 400
2 kašike vode


Ako želite veću količinu rezanaca onda 2 jaja, 200 gr brašna, 4 kašike vode , ili  3 jaja, 300gr brašna. 6 kašika vode i tako redom ... zavisno od željene količine rezanaca.

Jaja i vodu umutiti i dodati brašno. Zamesiti tvrđe testo. Dodati još brašna ako ima potrebe. Razvući testo oklagijom na debljinu 0.5cm i seći na trake. Provući 2 puta kroz mašinu za rezance sa strane gde je valjak. Ostaviti 5-6 minuta da se trake malo osuše, pa ih iseći na mašinu sa dodatkom za sečenje rezanaca. Prosuti rezance preko suve krpe da se dobro osuše. Čuvati na suvom i hladnom mestu.

Treba im možda nekih 3-5 minuta da se skuvaju, u zavisnosti kolike debljine su vam rezanci.

Ko nema mašinu može sam da seče nožem rezance. Istanjite testo oklagijom sto više možete, pospite testo brašnom i urolajte ga kao palačinku. Stavite na dasku i secite što tanje kolutice. ***
 Fotografije za pravljenje rezanaca  korak po korak možete pogledati ovde 

***zena.rs

1 komentar:

  1. Hvala svajela, poslacu Vam e-mail. Drago mi je da vam se dopadaju recepti - koji su inace veoma jednostavni, onako svakodnevni i pomalo strainski.
    Bas mi se dopada vas sajt - i eto imate jednog obozavaoca vise ;)
    Veliki pozdrav i zelim vam uspeh u daljem radu!

    Tatjana

    OdgovoriIzbriši

Thanks for comment...
Enjoy Life!